Knedle szpinakowe

Knedle szpinakowe
Zdjęcie - KNEDLE SZPINAKOWE - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko naleśników, ale też wszelkiego rodzaju kluchów, kopytek, paruchów, pampuchów i innych dań mącznych ( co widać po pupie :P ).

Dziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły.

Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty smak! ).

Oblane masełkiem z dodatkiem nie tylko cebulki, ale też prażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad.

Gwarantuję , że nawet Ci, którzy za szpinakiem nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę!

Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd!

  Zdjęcie - KNEDLE SZPINAKOWE - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 3 porcje )

* czerstwe bułki – 200 g
* szpinak – 150 g
* jajko – 2 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bułka tarta – ok. 2 łyżki
* ser żółty – 1 łyżka
* natka pietruszki -1 łyżka
* olej – 1 łyżka
* sól , pieprz, gałka muszkatołowa

DODATKOWO:

* masło
* orzechy włoskie
* cebula

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miąsz z bułek drobniutko siekamy, skrapiamy odrobiną wody.

Szpinak wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, studzimy, miksujemy z jajkami.

Dodajemy sól, pieprz, gałkę , posiekany czosnek, i pietruszkę, a następnie wlewamy do bułek.

Wrzucamy przesmażoną na oleju cebulę, dosypujemy bułkę tartą i starty ser – wszystko razem dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.

Formujemy kuleczki, gotujemy ok. 5 minuty we wrzątku.

Podajemy z przesmażoną na maśle cebulą i prażonymi orzechami.

Smacznego!

Zdjęcie - KNEDLE SZPINAKOWE - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów