Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny

Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny
Zdjęcie - Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g truskawek
  • 250 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% lub gęstego jogurtu
  • 75 g mąki pszennej
  • 60 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 15 g cukru
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Jajka rozkłócamy z mlekiem.

Dodajemy sól, 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią, połowę cukru oraz mąkę. Miksujemy lub ubijamy rózgą kuchenną ciasto naleśnikowe.

Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy dość cienkie naleśniki, od czasu do czasu smarując lekko olejem patelnię.

Truskawki miksujemy ze śmietaną lub jogurtem. Dosładzamy do smaku.

Naleśniki rolujemy ściśle i kroimy w paski o szerokości 1 cm.

Kluski z naleśników układamy na talerzach i polewamy sosem truskawkowym.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów