Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią

Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią
Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe w sosie beszamelowym z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 40 ml oleju Kujawski z bazylią
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu ziołowego
Sos beszamelowy:
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
Do podania:
  • 1 nieduża cukinia
  • 70 g sera żółtego w kostce
Przygotowanie Zaczynamy od posiekania cebuli i podsmażenia jej na odrobinie masła i oleju Kujawskiego z ziołami. Po chwili dodajemy do niej przeciśnięty czosnek, a kiedy całość się zeszkli, studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, miód, przecier pomidorowy i żółtko. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.


Cukinię kroimy w cienkie paski, które następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 min. Kiedy zmiękną, wyjmujemy je i układamy między uformowanymi klopsikami.


Sos beszamelowy:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Po kilku minutach zalewamy mlekiem tak, by konsystencja nie była zbyt gęsta. Doprawiamy do smaku. Gotowy sos wlewamy dookoła mięsnych kulek.


Naczynie z klopsikami wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w temperaturze 200°C. Na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera. Podajemy ciepłe.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów