Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej

Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej
Zdjęcie - Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczeń wieprzowa nadziewana sardynkami wg Disslowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pieczeń:
  • 1 - 1,2 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 2 sardynki lub 4 fileciki anchois
  • 10 g szklanki suszonych grzybów
  • 10 g kaparów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ½ bułki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
do duszenia:
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 5 ziaren pieprzu
  • ½ listka laurowego
  • 10 g mąki
  • sól
Przygotowanie

Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, odcedzić – wodę z moczenia grzybów należy zostawić.


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.

Warzywa oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki.


Z mięsa wykroić cienki płat, rozbić delikatnie, uważając, aby go nie podziurawić. Poodcinać nożem zbędne skrawki, tworząc z mięsa równy kawałek, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.


Zmielić skrawki mięsa, sardynki, bułkę, kapary i grzybami. Do masy wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.


Przygotowanym farszem posmarować przygotowany płat mięsa, zwinąć jak roladę, spiąć wykałaczkami (można też obwiązać nitką) i obtoczyć w mące.


W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać warzywa, przyprawy oraz wodę z moczenia grzybów i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godzinę.

Mięso wyjąć, usunąć wykałaczki.


Do rondla wlać śmietanę i zagotować. Mięso podawać pokrojone, polane sosem.


Porada:

1. W oryginalnym przepisie mowa jest o sardynkach, jednak takie zwykłe z puszki są mało wyraziste. Jeśli zamiast nich użyjesz anchois, potrawa zdecydowanie zyska na smaku.

2. Można zrezygnować z mąki, a sos przygotować ze zmiksowanych blenderem warzyw.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów