Kawa dyniowa z przyprawami
Znudziła Wam się mała czarna ? A może by tak od czasu do czasu zaszaleć ?
Kawa dyniowa może nie jest najlepszym pomysłem na poranne rozbudzenie, ale już na pewno warto taką przygotować zamiast klasycznej popołudniowej kawy.
Dyniowa kawa z przyprawami jest zarówno kawą, jak i deserem. Do takiej kawy ciasteczko jest już zupełnie niepotrzebne !
Aromatyczna, pachnąca, trochę słodka - po prostu IDEALNA !
PRZEPIS NA KAWĘ DYNIOWĄ
Z PRZYPRAWAMI
Składniki:
Przygotowanie:
1. Do dyniowej kawy niezbędne jest pure z dyni. Przygotowanie pure zaczynamy od upieczenie pokrojonej na kawałki dyni - najlepiej sprawdza się dynia hokkaido lub pół na pół hokkadio i piżmowa.
Poradnik "jak upiec dynię" znajdziecie TUTAJ.
2. Zaparzyć mocne espresso o pojemności około 70 ml. Jeśli nie macie w domu ekspresu do kawy, możecie zaparzyć mocną kawę i odlać fusy.
3. W rondelku zagotować mleko. Do mleka dodać espresso, pure z dyni, cukier i przyprawy. Całość podgrzać, a następnie przelać do pojemnika i zblenderować.
4. W międzyczasie ubić trochę śmietanki 30%-towej z odrobiną cukru pudru.
5. Kawę dyniową przelać do wysokiej szklanki. Na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Wierzch posypać cynamonem.
Smacznego !
Kawa dyniowa może nie jest najlepszym pomysłem na poranne rozbudzenie, ale już na pewno warto taką przygotować zamiast klasycznej popołudniowej kawy.
Dyniowa kawa z przyprawami jest zarówno kawą, jak i deserem. Do takiej kawy ciasteczko jest już zupełnie niepotrzebne !
Aromatyczna, pachnąca, trochę słodka - po prostu IDEALNA !
PRZEPIS NA KAWĘ DYNIOWĄ
Z PRZYPRAWAMI
Składniki:
- 1 espresso ( około 70 ml )
- 150 ml mleka
- 2 łyżki pure z pieczonej dyni
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- bita śmietanka
Przygotowanie:
1. Do dyniowej kawy niezbędne jest pure z dyni. Przygotowanie pure zaczynamy od upieczenie pokrojonej na kawałki dyni - najlepiej sprawdza się dynia hokkaido lub pół na pół hokkadio i piżmowa.
Poradnik "jak upiec dynię" znajdziecie TUTAJ.
2. Zaparzyć mocne espresso o pojemności około 70 ml. Jeśli nie macie w domu ekspresu do kawy, możecie zaparzyć mocną kawę i odlać fusy.
3. W rondelku zagotować mleko. Do mleka dodać espresso, pure z dyni, cukier i przyprawy. Całość podgrzać, a następnie przelać do pojemnika i zblenderować.
4. W międzyczasie ubić trochę śmietanki 30%-towej z odrobiną cukru pudru.
5. Kawę dyniową przelać do wysokiej szklanki. Na wierzch wyłożyć bitą śmietankę. Wierzch posypać cynamonem.
Smacznego !