Karp z nadzieniem pieczarkowym

Karp z nadzieniem pieczarkowym
Zdjęcie - Karp z nadzieniem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp z nadzieniem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp z nadzieniem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 sprawiony karp
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 5 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem
  • ½ szklanki białego, półwytrawnego wina
  • ½ łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Rybę natrzeć solą i wstawić do lodówki. Obrać pieczarki i cebulę. Pieczarki pokroić w paseczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać pieczarki z cebulą. Smażyć na średnim ogniu przez 10 min, często mieszając. Przestudzić. Dodać śmietankę, otręby, kaszę manną, ser i jajko.


Przyprawić tymiankiem, kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Konsystencja farszu powinna być dość luźna.


Napełnić farszem wnętrze ryby i zaszyć. Ułożyć na dnie żaroodpornej formy posmarowanej olejem. Resztą oleju posmarować wierzch ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 min. Podlać winem i piec jeszcze 15 min.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów