Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami
Zdjęcie - Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,25 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 400 g karpia
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 60 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 50 g cebuli
  • 30 g dowolnych orzechów (np. włoskie, pekan lub nerkowce)
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 1 bułka lub kawałek chałki
  • 1 duże jajko
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Oczyszczoną rybę mielimy w bułką, cebulą i orzechami.

Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i gałką. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ok. 40 g żurawiny i ponownie mieszamy. Formujemy pulpety.

Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bardzo powoli bulionu wkładamy pulpety i parzymy je przez 10-15 minut. Następnie studzimy.

Wystudzone pulpety skrapiamy olejem Kujawski z lnianki.

W salaterkach układamy pulpety. Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Zalewamy pulpety. Dodajemy resztę żurawiny i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.



Liczba porcji: 5

Czas przygotowania: 2 godziny 

Kategorie przepisów