Kapuśniak z kapusty pekińskiej
Zrobiłam pierwszy raz taki kapuśniak i na pewno będę do niego wracać. Kapusta pekińska nadaje potrawie ciekawy, lekko słodki smak. Zdrowotne zalety kapusty pekińskiej na pewno wszyscy znają, dodam, że kapusta znalazła się na 2-gim miejscu najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo ) pokarmów. Ranking 41 najzdrowszych pokarmów znajdziecie tutaj klik. Potrawa dość czasochłonna, dlatego warto wieczorem zrobić gulasz, żeby na następny dzień, szybko przygotować pyszne danie ?
Składniki
- 400 – 500 g chudszej łopatki wieprzowej
- 3 plasterki chudego boczku
- 1 kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka nasion jałowca
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 szklanki wody lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
Mięso i boczek kroję w małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieram i ścieram na dużych oczkach. Cebulę obieram i kroję w piórka. Czosnek drobno siekam. Liście kapusty dokładnie myję, wycinam twarde środki i kroję na małe kawałki. Boczek topię na patelni, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaję mięso. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Dolewam dwie szklanki wody lub bulionu, chwilę gotuję. Dodaję majeranek, liście laurowe i nasiona jałowca. Całość gotuję około 60 minut, da czasu, kiedy mięso będzie miękkie. Dodaję starte warzywa i kapustę pekińską. Przykrywam patelnię. Po około 15 minutach, kapusta będzie miękka, wtedy, ponownie wszystko dokładnie mieszam i gotuję kolejne 15 minut. Na koniec kapuśniak doprawiam do smaku i od razu podaję. Smacznego ? Uwagi – do potrawy można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, będzie bardziej treściwa. Jeżeli dodamy suszone grzyby i przecier pomidorowy, otrzymamy coś w rodzaju bigosu z kapusty pekińskiej.