Jajka smażone w skorupkach z farszem pieczarkowym
Składniki:
- 8 jajek
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1-2 łyżki majonezu/kwaśnej śmietany
- bułka tarta
- 4-5 łyżek oleju Kujawski 3 Ziarna
- rzeżucha, szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Po ostudzeniu, nieobrane jajka tniemy wzdłuż na pół, razem ze skorupką. Robimy to zdecydowanie, najlepiej ostrym nożem.
Wydrążamy białka i żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem lub praską.
Pieczarki oczyszczamy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżkę oleju kujawskiego. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy do momentu odparowania wody.
Zawartość patelni dodajemy do rozgniecionych jajek. Dorzucamy także posiekany szczypiorek oraz majonez lub śmietanę.
Doprawiamy farsz do smaku. Farsz musi być gęsty i zwarty. Farszem napełniamy skorupki jajek, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju Kujawskim 3 ziarna na złocisto.
Tak przygotowane jajka serwujemy na ciepło udekorowane szczypiorkiem lub natką pietruszki.