Jajka smażone w skorupkach z farszem pieczarkowym

Jajka smażone w skorupkach z farszem pieczarkowym
Zdjęcie - Jajka smażone w skorupkach z farszem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki majonezu/kwaśnej śmietany
  • bułka tarta
  • 4-5 łyżek oleju Kujawski 3 Ziarna
  • rzeżucha, szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Po ostudzeniu, nieobrane jajka tniemy wzdłuż na pół, razem ze skorupką. Robimy to zdecydowanie, najlepiej ostrym nożem.

Wydrążamy białka i żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem lub praską.

Pieczarki oczyszczamy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżkę oleju kujawskiego. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy do momentu odparowania wody.

Zawartość patelni dodajemy do rozgniecionych jajek. Dorzucamy także posiekany szczypiorek oraz majonez lub śmietanę.

Doprawiamy farsz do smaku. Farsz musi być gęsty i zwarty. Farszem napełniamy skorupki jajek, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju Kujawskim 3 ziarna na złocisto.

Tak przygotowane jajka serwujemy na ciepło udekorowane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Kategorie przepisów