Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód i tymianku. Tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem stworzyć własny przepis z ich wykorzystaniem. Co więcej, w wersji bardzo fit, bo bez cukru i bez glutenu! Ale zacznijmy od początku! Spód przygotowałem z już sprawdzonego przeze mnie w wielu innych przepisach amarantusa ekspandowanego, który połączyłem z suszonymi figami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym (jest tak dobry, że śmiało możecie przygotować go w formie batoników i potraktować, jako zdrową przekąskę). Kolejno mamy puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;)
Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na foremkę 22x32 cm (14 kawałków)
Spód:

  • 200 g suszonych fig
  • 100 g amarantusa ekspandowanego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 ml oleju kokosowego

Warstwa cytrynowo-tymiankowa:
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 niewoskowana cytryna
  • 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
Warstwa jagodowa:
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g jagód
  • 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki żelatyny (20 g)

Dodatkowo:
  • 100 g borówek
  • gałązki tymianku do dekoracji
  • suszone chabry do dekoracji



* PRZYGOTOWANIE
Spód Figi namocz we wrzątku przez kwadrans. Następnie odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj, aż powstanie gładka miazga. Figi wymieszaj z amarantusem i wiórkami kokosowymi. Masę zagnieć rękoma, a następnie przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką, delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na kwadrans.
Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na schłodzony spód. Odstaw na 30 minut do stężenia i przygotuj warstwę jagodową.
Warstwa jagodowa Ser ricotta zmiksuj z jagodami za pomocą blendera. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na stężałą warstwę cytrynowo-tymiankową. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj borówkami, gdy leko stężeje. Następnie sernik zostaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posyp gałązkami tymianku i suszonymi płatkami chabrów.
*

Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w ru…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Kandyzowane rajskie jabłuszka

figmara figmara
figowe smaki

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy