Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
Ten jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód i tymianku. Tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem stworzyć własny przepis z ich wykorzystaniem. Co więcej, w wersji bardzo fit, bo bez cukru i bez glutenu! Ale zacznijmy od początku! Spód przygotowałem z już sprawdzonego przeze mnie w wielu innych przepisach amarantusa ekspandowanego, który połączyłem z suszonymi figami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym (jest tak dobry, że śmiało możecie przygotować go w formie batoników i potraktować, jako zdrową przekąskę). Kolejno mamy puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;)
*
SKŁADNIKI
na foremkę 22x32 cm (14 kawałków)
Spód:
- 200 g suszonych fig
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 ml oleju kokosowego
Warstwa cytrynowo-tymiankowa:
- 500 g sera ricotta
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 niewoskowana cytryna
- 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
- 500 g sera ricotta
- 200 g jagód
- 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
- 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
Dodatkowo:
- 100 g borówek
- gałązki tymianku do dekoracji
- suszone chabry do dekoracji
* PRZYGOTOWANIE
Spód Figi namocz we wrzątku przez kwadrans. Następnie odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj, aż powstanie gładka miazga. Figi wymieszaj z amarantusem i wiórkami kokosowymi. Masę zagnieć rękoma, a następnie przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką, delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na kwadrans.
Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na schłodzony spód. Odstaw na 30 minut do stężenia i przygotuj warstwę jagodową.
Warstwa jagodowa Ser ricotta zmiksuj z jagodami za pomocą blendera. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na stężałą warstwę cytrynowo-tymiankową. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj borówkami, gdy leko stężeje. Następnie sernik zostaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posyp gałązkami tymianku i suszonymi płatkami chabrów.
*