Hummus z czarnuszką
![Hummus z czarnuszką](/obrazek/duze/hummus-z-czarnuszka-477587.jpeg)
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477587.jpeg)
Składniki:
- 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 300 g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 szczypta ziaren czarnuszki do dekoracji
- sól
- pieprz
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477585.jpeg)
Przygotowanie:
Krok 1
Odłóż łyżkę cieciorki do dekoracji, a resztę zmiksuj z pastą tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej zalewy z cieciorki lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477588.jpeg)
Krok 2
Hummus dopraw solą i przełóż do miseczki. Polej olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno.
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477589.jpeg)
Krok 3
Hummus posyp odłożonymi wcześniej ziarnami cieciorki oraz czarnuszką.
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477590.jpeg)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Okazja: przystawka
Poziom trudności: łatwe
![Zdjęcie: Hummus z czarnuszką Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477586.jpeg)