Hummus z czarnuszką

Hummus z czarnuszką
Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
  • 300 g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szczypta ziaren czarnuszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Odłóż łyżkę cieciorki do dekoracji, a resztę zmiksuj z pastą tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej zalewy z cieciorki lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Hummus dopraw solą i przełóż do miseczki. Polej olejem Kujawskim Len + Czarnuszka tłoczonym na zimno.

Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Hummus posyp odłożonymi wcześniej ziarnami cieciorki oraz czarnuszką.

Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Okazja: przystawka

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Hummus z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów