Grzanki z twarożkiem i letnimi warzywami

Grzanki z twarożkiem i letnimi warzywami

Zdjęcie - Grzanki z twarożkiem i letnimi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzanki z twarożkiem i letnimi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g zielonego, młodego groszku
  • 300 g fasolki szparagowej
  • Łyżeczka soli i cukru
  • 2 litry wody
  • 50 g orzechów laskowych
  • Natka pietruszki
  • Olej Kujawski z bazylią
  • 200 g wiejskiego twarożku
  • Kilka kromek wiejskiego chleba
  • Olej Kujawski do smażenia

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, dodaj groszek i fasolkę szparagową. Warzywa blanszuj przez około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa odcedź i wstaw do zimnej wody, najlepiej z lodem, dzięki temu nie stracisz pięknego zielonego koloru. Następnie połowę warzyw zmiksuj. Dodaj orzechy laskowe, natkę pietruszki, sól, pieprz i olej Kujawski z bazylią.

Kromki wiejskiego chleba posmaruj olejem Kujawskim i upiecz na patelni. Na upieczone kromki połóż solidną porcje wiejskiego twarożku, a obok porcję zmiksowanych warzyw. Całe danie posyp pozostałymi warzywami i skrop olejem Kujawskim z bazylią. Udekoruj gałązkami koperku i rzodkiewką.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów