Grzanki z twarożkiem i letnimi warzywami
Składniki
- 300 g zielonego, młodego groszku
- 300 g fasolki szparagowej
- Łyżeczka soli i cukru
- 2 litry wody
- 50 g orzechów laskowych
- Natka pietruszki
- Olej Kujawski z bazylią
- 200 g wiejskiego twarożku
- Kilka kromek wiejskiego chleba
- Olej Kujawski do smażenia
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, dodaj groszek i fasolkę szparagową. Warzywa blanszuj przez około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa odcedź i wstaw do zimnej wody, najlepiej z lodem, dzięki temu nie stracisz pięknego zielonego koloru. Następnie połowę warzyw zmiksuj. Dodaj orzechy laskowe, natkę pietruszki, sól, pieprz i olej Kujawski z bazylią.
Kromki wiejskiego chleba posmaruj olejem Kujawskim i upiecz na patelni. Na upieczone kromki połóż solidną porcje wiejskiego twarożku, a obok porcję zmiksowanych warzyw. Całe danie posyp pozostałymi warzywami i skrop olejem Kujawskim z bazylią. Udekoruj gałązkami koperku i rzodkiewką.
Produkcja: Kuchnia+