Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem
Jeśli mam być zupełnie szczera, ten przepis miała się pojawić jeszcze w cyklu przedświątecznych inspiracji, było jednak tyle innych spraw, że gdzieś umknął.
Nic jednak straconego, bo to danie nie tylko na wielkanocnych stół, bo doskonale sprawdzi się także w każdą sobotę czy niedzielę, kiedy leniwie spędzamy weekendowy poranek.
Chrupiąca bułeczka (tu plus, pieczywo nie musi bć super- świeże, w końcu i tak je opiekamy, więc stanie się przyjemnie chrupiące), szpinak doprawiony lekko pikantnym serem pleśniowym, a na koniec kremowe jajko w koszulce. Na dzień (bardzo) dobry!
Proporcje na 3 porcje.
Składniki- bułka - 3 szt (lub 3 kromki dowolnego pieczywa)
- szpinak - 250 g, świeży
- ser pleśniowy - 90 g
- śmietanka kremówka - 3 łyżki
- gałka muszkatołowa - duża szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 1 łyżka
- jajko - 3 szt
- ocet winny biały - 2 łyżki
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.
W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.