Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika

Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika

Zdjęcie - Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary, czarnuszkę, suszone drożdże, nadający serowy smak, czy płatki nori (wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować!

Zdjęcie - Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI
Pasta ze słonecznika:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 2 łyżki pasty miso
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oleju lnianego*
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Dodatki:
  • zielony ogórek
  • rzodkiewka
  • pomidory
  • papryka
  • czerwona cebula
  • oliwki
  • jalapeño
  • kiełki
  • czarnuszka

* PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki.
Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.
*Możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale „rybny” posmak nie będzie już tak wyraźny.

*

Zdjęcie - Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów