Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika
Pozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary, czarnuszkę, suszone drożdże, nadający serowy smak, czy płatki nori (wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować!
*
SKŁADNIKI
Pasta ze słonecznika:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 2 łyżki pasty miso
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oleju lnianego*
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Dodatki:
- zielony ogórek
- rzodkiewka
- pomidory
- papryka
- czerwona cebula
- oliwki
- jalapeño
- kiełki
- czarnuszka
* PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki.
Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.
*Możesz zastąpić oliwą z oliwek, ale „rybny” posmak nie będzie już tak wyraźny.
*