Grillowany stek z polędwicy wołowej w marynacie słodka papryka
Składniki
- 800 g polędwicy wołowej
- 280 g marchewki
- 90 g marynaty Kujawski słodka papryka - przepis na marynatę tutaj
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie
Polędwicę wołową umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, wykroić steki o wadze 220 g i grubości 5 cm. Steki posmarować marynatą Kujawski słodka papryka przykryć i marynować przez 2 godz. w chłodnym miejscu.
Po tym czasie oczyścić mięso z nadmiaru marynaty, posmarować olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i grillować do temperatury 56°C wewnątrz mięsa (ok. 12 min).
Marchew umyć, obrać, przeciąć na pół i sparzyć w wodzie z solą i cukrem. Miód rozgrzać na patelni na ciemnozłoty kolor. Podsmażyć marchew, dodać marynatę Kujawski słodka papryka i schłodzone masło. Energicznie zamieszać i zdjąć z patelni. Steki z polędwicy serwować z warzywami.