Grillowany boczek z suszoną śliwką

Grillowany boczek z suszoną śliwką
Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany boczek z suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g suszonych śliwek
  • 10 cienkich plasterków boczku
  • 10 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 5 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie Na patyczek do szaszłyka nabijamy dwa plasterki boczku. Aby uzyskać odpowiedni efekt, przebijamy go na końcu plasterka. Kiedy boczek jest już nabity, zajmujemy się śliwkami.


Jeśli suszone owoce są pokaźnych rozmiarów, warto poprzekrawać je na połówki. Śliwki nakładamy na patyczek tak, by zajmowały jedną trzecią jego długości. Kolejnym krokiem jest owinięcie suszonych śliwek plasterkami mięsa - oplatamy je boczkiem, bardzo dokładnie zakrywając. Końcówkę boczku zawijamy, aby nie odstawała od szaszłyka.


Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy odrobiną Kujawskiego z czosnkiem. Następnie grillujemy do momentu, aż boczek ładnie się przyrumieni. Przy cienkich plastrach mięsa 15-20 min. powinno w zupełności wystarczyć.


Porada:

Jeżeli nie macie możliwości upiec szaszłyków na grillu lub patelni do grillowania, równie dobrze możecie włożyć je na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów