Grillowane szparagi z rzodkiewkami i cukinią
Pełna smaku sałatka z grillowanej cukinii, szparagów oraz grillowanej rzodkiewki
2 porcje
Składniki:
1 cukinia
pół pęczka zielonych szparagów
3-4 sztuki rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1/2 szt. cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwy
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej natki
owoce granatu ( opcjonalnie)
listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Umyte warzywa kroimy: rzodkiewki na ćwiartki, cukinię w cienkie plastry ( należy podzielić cukinię na 3 równe części z których każdą przecinamy w 2 mm paski), szparagi tniemy w talarki, zastawiamy końcówki.
Na rozgrzanej grillowej patelni wlewamy trochę oliwy i na średnim ogniu krótko grillujemy oprószoną solą cukinię z obu stron. Zgrillowane zdejmujemy z patelni do miski i dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię dolewamy trochę oliwy i wrzucamy pozostałe warzywa. Chwilkę grillujemy. Dodajemy do cukinii. Całość podsypujemy natką, dodajemy granat oraz listki bazylii, doprawiamy pieprzem. Całość skrapiamy cząstką cytryny.