Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami
Rzadko tego lata jeżdżę na swoja leśną działkę. Ostatnie dwa miesiące intensywnie pracowałam przygotowując przepisy na zlecenia. Z początku praca przebiegała bez zakłóceń, ale pod koniec zaczęły się schody. Ciągłe niezapowiedziane wyłączenia prądu strasznie utrudniały mi pracę. Na dodatek zalałam wodą klawiaturę laptopa i musiałam kupić nowy bo nie miałam na czym dokończyć zlecenia. Wgranie wszystkich programów też zajęło niestety trochę czasu. Jakby jeszcze tego było mało jedna z moich lodówko-zamrażarek z elektronicznym sterowaniem zaczęła wariować po tych przerwach w dostawie prądu i przez kilka dni ciągle to wyjmowałam z niej i upychałam w innych, to znowu do niej przekładałam produkty. Już miałam wezwać serwis gdy nagle coś mnie tknęło i przełączyłam ją do innego gniazda. Na szczęście okazało się, że musiało ono ulec uszkodzeniu podczas jednej z burz i to one było przyczyną złej pracy lodówki a nie uszkodzenie panelu sterowniczego. Przynajmniej w tym przypadku obyło się bez wymiany sprzętu i dodatkowych kosztów.
W przerwie między jednym zleceniem a drugim udało mi się co prawda spędzić na działce tydzień, później jednak wpadał tam po pracy jedynie mój mąż głównie po to by sprawdzić czy burza nie powaliła jakiegoś drzewa i czy nasza drewniana chatka jeszcze stoi. Z jednej z takich wypraw przywiózł mi trochę kurek, które zebrał wokół domu. Nie było tego dużo, ale nie mogłam też pozwolić na to aby się zmarnowały. Miałam akurat w lodówce dwie młode cukinie zakupione rano na targu bez specjalnego przeznaczenia. Połączyłam to ze sobą dodając jeszcze czosnek i wyszło pyszne lekkie danie doskonałe zarówno na przystawkę , obiad lub kolację.
Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami
Składniki dla 2 osób:
- 2 młode cukinie
- 200g kurek
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Kurki oczyścić, opłukać i osączyć na sicie. Cukinie pokroić w plastry tej samej grubości i skropić oliwą. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii i grillować po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą lekko brązowe. Cukinia powinna być miękka i jędrna. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek. Przygotować dwa talerze. Rozłożyć plastry grillowanej cukinii. Na środku położyć usmażone kurki z czosnkiem. Posypać natką pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego :) Aronia