Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère. To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd spróbowałem po raz pierwszy gratin de pommes, na stałe zagościła ona w moim domowym menu. Szczególnie lubię przygotowywać tę zapiekankę w zimne jesienne dni, kiedy przychodzi ochota na cięższe i rozgrzewające potrawy. Ten francuski przepis znany jest jeszcze pod jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois, czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;)
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje gratin de pommes


  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
  • 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes podawaj od razu.
*

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Falafel z ziołami

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Sernik kinder country

Sernik kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy

Serniczek truskawkowy- pyszny…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pankejki lekkie jak piórko

Pankejki lekkie jak piórko

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowa pierzynka  ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką

Czekoladowa pierzynka ciasto…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z serem, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z serem, czosnkiem niedź…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta z warzywami i serem feta
2

Tarta z warzywami i serem feta

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!