Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère. To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd spróbowałem po raz pierwszy gratin de pommes, na stałe zagościła ona w moim domowym menu. Szczególnie lubię przygotowywać tę zapiekankę w zimne jesienne dni, kiedy przychodzi ochota na cięższe i rozgrzewające potrawy. Ten francuski przepis znany jest jeszcze pod jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois, czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;)
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje gratin de pommes


  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
  • 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes podawaj od razu.
*

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Muffiny na kefirze z jagodami

Muffiny na kefirze z jagodami

Beti Beti
kruche babeczki

Pomidorowe chrupkie pieczywo

Pomidorowe chrupkie pieczywo

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi ruskie z kurkami

Pierogi ruskie z kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Muszle makaronowe z mięsem mielonym, pomidorem i kukurydzą zapiekane w sosie pomidorowym
2

Muszle makaronowe z mięsem mie…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z łoso…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”
1

Zapiekanka warzywno-makaronowa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem i kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z wędzon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lasagne z dynią, brokułem i jarmużem

Lasagne z dynią, brokułem i ja…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron zapiekany ze szpinakiem i kurczakiem + film

Makaron zapiekany ze szpinakie…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania