Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
Nigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère. To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd spróbowałem po raz pierwszy gratin de pommes, na stałe zagościła ona w moim domowym menu. Szczególnie lubię przygotowywać tę zapiekankę w zimne jesienne dni, kiedy przychodzi ochota na cięższe i rozgrzewające potrawy. Ten francuski przepis znany jest jeszcze pod jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois, czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;)
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje gratin de pommes
- 1 kg ziemniaków
- 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
- 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes podawaj od razu.
*