Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nigdy nie zapomnę, gdy Caroline — moja francuska współlokatorka przygotowała tę zapiekankę po raz pierwszy. Plasterki cienko pokrojonych ziemniaków zalane gęstą kwaśną śmietaną crème fraîche i posypane aromatycznym serem gruyère. To było coś wspaniałego! W cztery osoby wciągnęliśmy wtedy co najmniej dwa kilogramy ziemniaków, wyjadając pod koniec gratynę prosto z blachy, a sądzę, że podołalibyśmy z nawet większą ilością, haha. Odkąd spróbowałem po raz pierwszy gratin de pommes, na stałe zagościła ona w moim domowym menu. Szczególnie lubię przygotowywać tę zapiekankę w zimne jesienne dni, kiedy przychodzi ochota na cięższe i rozgrzewające potrawy. Ten francuski przepis znany jest jeszcze pod jedną nazwą. Mianowicie gratin dauphinois, czyli zapiekanka delfinacka. Nazwa dania została bowiem nadana na cześć żony Dauphin de Viennois — spadkobiercy francuskiego tronu. Jeśli dotąd nie próbowaliście tej zapiekanki z ziemniaków, to czas najwyższy to zrobić. ;)
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje gratin de pommes


  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml crème fraîche lub śmietany 30%
  • 100 g sera gruyère lub innego aromatycznego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Najłatwiej jest to zrobić na mandolinie lub tartce.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i natrzyj ząbkiem czosnku. Następnie układaj kolejno warstwy ziemniaków, posypując każdą solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu całość zalej crème fraîche lub śmietaną i przykryj pokrywką. Zapiekankę z ziemniaków wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 50 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw na kolejne 10-15 minut (już bez pokrywki), aż ładnie się zarumieni. Gratin de pommes podawaj od razu.
*

Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Labneh

Labneh

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik z musem czekoladowym
2

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z fety i suszonych pomidorów

Pasta z fety i suszonych pomid…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy