Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)



Zdjęcie - Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na młodą kapustę czekam cały rok. Uwielbiam ją. Zajadam na surowo, gotuję z koperkiem i robię mnóstwo przeróżnych gołąbków. Mam je wszystkie wyłącznie dla siebie bo w naszej rodzinie nikt poza mną ich nie lubi. Widocznie synowie poszli w tatę. To mnie jednak absolutnie nie martwi i wyjątkowo mam pewność, że jak je wstawiłam do lodówki to na pewno tam są. Tego mogę być absolutnie pewna. Z inymi potrawami niestety różnie bywa. Dziś przepis na takie klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem ale nie gotowane tylko pieczone w piekarniku z masełkiem. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku i o niebo lepsze.
Zdjęcie - Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)
Składniki:

  • 1 główka młodej zielonej kapusty
  • 700g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 20g zimnego masła


Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć. Przestudzić. W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć ją do garnka (wyciętą stroną do dołu). Przykryć i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przewrócić kapustę i gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć kapustę, a gdy wystygnie pooddzielać liście. Ostrym nożykiem ściąć zgrubienia na liściach. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż i przesmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na zwartą, kleistą masę. Kłaść porcję mięsa na środek każdego liścia i zwijać jak krokiety czyli najpierw założyć liść na mięso, potem zawinąć do środka boki i na końcu zawinąć jak najciaśniej w pozostałą część liścia. Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem. Ułożyć warstwę liści (ja najczęściej wykorzystuję te małe, które już się nie nadają do zawijania). Ułożyć na nich ciasno gołąbki zawinięciem do dołu. Można jeszcze na wierzchu położyć warstwę liści, które nam zostały, ale nie jest to konieczne. Pozostałe masło zetrzeć na tarce lub zeskrobać nożem wiórki i posypać nim gołąbki. Zapiekać 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów