Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj.

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 14 gołąbków:
14 liści kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
100 g kaszy orkiszowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
tymianek

Wykonanie:
  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, napierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemiakami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
1

Pulpety w sosie grzybowo-papry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square

Jajecznica z kurkami
1

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto
2

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food