Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj.

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 14 gołąbków:
14 liści kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
100 g kaszy orkiszowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
tymianek

Wykonanie:
  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, napierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemiakami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem

Zupa z czerwoną kapustą i bura…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskańska zupa fasolowa z kapustą włoską

Toskańska zupa fasolowa z kapu…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
2

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Tarta z rydzami
1

Tarta z rydzami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z kurkami i serem cheddar
1

Tarta z kurkami i serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasztet warzywny z grzybami leśnymi

Pasztet warzywny z grzybami le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziołowy omlet z grzybami
1

Ziołowy omlet z grzybami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa krem z pieczarek i kalafiora

Zupa krem z pieczarek i kalafi…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zapiekanka makaronowa z łososiem i kurkami

Zapiekanka makaronowa z łososi…

Beti Beti
kruche babeczki