Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj.

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 14 gołąbków:
14 liści kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
100 g kaszy orkiszowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
tymianek

Wykonanie:
  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, napierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemiakami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki nadziewane kurczakiem
2

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Frytki z polenty
1

Frytki z polenty

figmara figmara
figowe smaki

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną
4

Pieczony bakłażan z kaszą jęcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
4

Zapiekanka z kaszy jaglanej na…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku