Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gołąbki - klasyka kuchni polskiej. Dzisiaj w wersji jarskiej, bez mięsa, dietetyczne i po prostu bardzo pyszne.
Gołąbki zawinęłam w piękne, zielone karbowane liście kapusty włoskiej, a farsz stanowi drobna kaszka jęczmienna wiejska, pół na pół z orkiszową oraz pieczarki. Kapusta włoska smakuje rewelacyjnie, teraz jest jej najlepszy czas i warto to wykorzystać. Poza tym gołąbki robi się dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj.

Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 14 gołąbków:
14 liści kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
100 g kaszy orkiszowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
tymianek

Wykonanie:
  • z kapusty wyciąć głąb, następnie zdjąć liście. Z każdego liścia skroić ostrym nożem gruby nerw ze środka. Zanurzać po kilka liści w dużym garnku z gotującą się wodą. Po kilku minutach wyjąć liście i układać na durszlaku, by obciekły
  • wg wskazań na opakowaniu ugotować obie kaszę (u mnie 15 minut)
  • zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i dusić, aż do odparowania wody z duszenia grzybów
  • ugotowaną, odcedzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Dodać posiekany tymianek
  • nakładać na każdym liściu po czubatej łyżce przygotowanego farszu i zawijać, napierw boki do środka, następnie zrolować w gołąbki. Postępować identycznie do wykończenia składników
  • na dnie garnka ułożyć liść kapusty i kolejno dość ciasno układać przygotowne gołąbki. Na końcu całość przykryć liściem. Zalać bulionem i gotować około 45-60 minut. Do przygotowania bulionu wykorzystuję wodę z gotowania liści kapusty + domowa vegeta
  • na koniec dodać śmietanę i domowy przecier pomidorowy
  • podałam z tłuczonymi ziemiakami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami
2

Pieczona włoska kapusta faszer…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frykadelki z włoską kapustą
1

Frykadelki z włoską kapustą

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami
1

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Sałatka ziemniaczana ze szpara…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki