Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym
Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Tak samo, jak sezon na szparagi powoli dobiega ku końcowi. Dlatego staram się wykorzystać go jeszcze na maksa! W tym roku szczególnie polubiłem szparagi na śniadanie, które serwuję obowiązkowo z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Kilka dni temu zakupiłem w końcu gofrownicę, więc dodatkowo musiałem ją przetestować. Stąd też dzisiejszy przepis na gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym! Do tego chlust dobrej oliwy z oliwek lub sosu holenderskiego w wersji na wypasie i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. ?
Gofry z mąki kokosowej z tego przepisu wychodzą naprawdę fajne, mimo że nie są chrupiące, ale za to pulchne i mięciutkie. Dodatkowo wszyscy na diecie ograniczającej ilość węglowodanów, mogą wcinać je bez wyrzutów sumienia. Z jajkiem sadzonym to idealna opcja na pyszne białkowo-tłuszczowe śniadanie. Z tego przepisu na można przygotować również słodkie gofry z mąki kokosowej. Wystarczy zamiast soli, dodać 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu, czy zwykłego cukru, jeżeli wystarczy Wam opcja bezglutenowa. Takie gofry można podać ze śmietanką kokosową, sezonowymi owocami, czy z czymkolwiek zapragniecie. Jednak ja na śniadanie zdecydowanie wolę wersję na słono. Ciasto na gofry z tego przepisu nie wymaga dodatku innej mąki niż kokosowa. Wystarczy odpowiednio duża ilość jajek i olej kokosowy, dzięki któremu nie przyklejają się one do gofrownicy. Ważne jest jednak, aby ciasto zmiksować blenderem, aby pozbyć się grudek i uzyskać odpowiednią jego konsystencję. Gorąco polecam Wam takie bezglutenowe gofry z mąki kokosowej, póki jeszcze można dostać świeże szparagi. A jeżeli macie więcej czasu, to koniecznie spróbujcie zrobić je z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim na wypasie. ?
Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym Łukasz Wszystko, co dobre, szybko się kończy. Tak samo, jak sezon na szparagi powoli dobiega ku końcowi. Dlatego staram się wykorzystać go jeszcze…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Gofry z mąki kokosowej:
- ⅓ szklanki mąki kokosowej (ok. 40 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ok. 50 ml wody lub dowolnego mleka
Dodatki:
- pęczek zielonych szparagów
- jajka (ilość wg uznania)
- świeżo mielony czarny i czerwony pieprz
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
Gofry z mąki kokosowej
- Do mąki kokosowej wbij jajka, dodaj sól, wlej roztopiony olej kokosowy oraz wlej wodę. Ciasto zmiksuj za pomocą blendera i odstaw na 5 minut. Po tym czasie sprawdź konsystencję: powinno być gęste niczym śmietana, ale dać się spokojnie nalewać łyżką. W razie potrzeby wlej więcej wody.
- Do nagrzanej gofrownicy wlewaj ciasto (jeśli nie posiada nieprzywierającej powłoki, możesz dodatkowo posmarować ją olejem). Gofry piecz około 4-5 minut do złotego koloru. Z przepisu powinny wyjść 4 gofry.
Dodatki
- Szparagom odetnij końcówki (ok. 1-1,5 cm), przekrój je na pół i ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente (ok. 2-3 minuty). Po ugotowaniu odcedź je od razu do lodowatej wody, aby zachowały zielony kolor. Przed podaniem podgrzej je ponownie.
- Jajka usmaż na patelni z odrobiną oliwy lub klarowanego masła.
- Na gofrach ułóż szparagi oraz jajka sadzone. Posyp świeżo mielonym pieprzem oraz solą i skrop odrobiną oliwy.