Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy.
Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu...
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 10
Składniki:
Przygotowanie:
Bon appetit :)
Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu...
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 10
Składniki:
- 250 g świeżych borowików lub innych grzybów,
- 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux),
- 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot,
- 70 g śmietany 30%,
- 3 jaja,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 łyżka posiekanego tymianku,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby wyczyścić pędzelkiem (nie moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości.
- Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę.
- Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta, nakłuć dno widelcem, wylać farsz.
- Wstawić do gorącego piekarnika (grzanie góra-dół) 180 stopni na 30 minut.
Bon appetit :)