Filety kurczaka na szpinaku z winnym sosem
Smaczny i lekki obiad dla całej rodziny, lub na wieczór we dwoje. Potrawa wbrew pozorom, jest bardzo łatwa do przygotowania. Ważnym składnikiem jest sos, z dodatkiem półsłodkiego białego wina. Smak sosu doskonale komponuje się z mięsem kurczaka i szpinakiem. Potrawę można podać w towarzystwie bagietki, ryżu lub ziemniaków. Polecam bardzo ?
Potrawę przygotowałam na patelni Wool ze sklepu e-gustus.pl
Składniki
- 4 małe piersi kurczaka
- 250 g szpinaku
- 1 szklanka białego półsłodkiego wina
- 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy ( do panierki i 1 łyżka do sosu )
- 100 ml. słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku ( do filetów i 1 do szpinaku )
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło klarowane i olej do smażenia
- sól i pieprz