Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym

Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym



Zdjęcie - Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Udało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.”

Zdjęcie - Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Filet z dorsza z białymi szparagami
w ziołowym sosie serowym (przepis własny)
Składniki dla 2 osób:
2 filety z dorsza bez skóry
1 pęczek białych szparagów
2 łyżki ziołowego serka śmietankowego
50ml białego wytrawnego wina
skórka otarta z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
sól pieprz cytrynowy

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i obrać. Ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie główkami do góry. Gotować 10-15 minut w zależności od grubości. W tym czasie przygotować sos. Rozgrzać w rondelku 1 łyżkę oleju. Dodać serek ziołowy, skórkę cytrynową i białe wino. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Filety oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym olejem. Rozgrzać patelnię. Umieścić na niej papier do pieczenia. Ułożyć na nim filety i usmażyć z obu stron. Odcedzić szparagi. Rozłożyć na dwa talerze. Na szparagach ułożyć usmażone filety rybne. Polać sosem i udekorować natką pietruszki.
Smacznego :) Aronia

Polecam także:
Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem

Kategorie przepisów