Farfalle z chrupiącym boczkiem i papryką

Farfalle z chrupiącym boczkiem i papryką
Zdjęcie - Farfalle z chrupiącym boczkiem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Farfalle z chrupiącym boczkiem i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g makaronu farfalle
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 150 g boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 papryki konserwowe
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 ½ łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Świeże papryki pokroić w cienkie paski, paprykę konserwową w większą kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na cztery. Rozgrzać patelnię, smażyć na niej boczek, aż wytopi się tłuszcz i zrobi się chrupiący, wówczas przełożyć go na talerz. Ugotować makaron.

Na czystej patelni rozgrzać olej Kujawski, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 2-3 min., następnie dodać świeżą paprykę, smażyć razem 5 min. Po tym czasie dodać paprykę marynowaną oraz tymianek, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dodać pomidorki koktajlowe, po 1 min. zdjąć z palnika i wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać parmezanem.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów