Drożdżówki z budyniem i malinami
Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę.
Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami.
Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś.
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki cukru około
1 szklanki letniego mleka
100 g masła
1 całe jajko
1 żółtko
Nadzienie:
1 torebka budyniu waniliowego
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
maliny
Wykonanie:
w 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy. 1 szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek.
W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia.
W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier.
Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem.
W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i kilka malin.
Piec w 200 stopniach C około 15 minut - do zrumienienia.
Upieczone i wystygnięte drożdżówki oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie polukrować.
Smacznego !