Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo
Znacie pimientos de Padrón? To słynne galicyjskie papryczki uprawiane w miasteczku Padrón w prowincji La Coruña. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia „Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non” (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Ich jedzenie to prawdziwa rosyjska ruletka. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Mają subtelny orzechowy smak i w większości są łagodne, chociaż zdarzają się ostre osobniki, ale mnie to (wątpliwe) szczęście zwykle omija. Jako że udało mi się je przez przypadek dorwać w popularnym markecie, postanowiłem wykorzystać je do dzisiejszego przepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana, czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej!
* SKŁADNIKI dla 4 osób
- 600 g tuszy dorsza ze skórą
- 4 duże ziemniaki
- 500 g młodego bobu
- 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek)
- 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta)
- klarowane masło
- oliwa z oliwek
- suszony cząber
- sól morska, pieprz
- PRZYGOTOWANIE
Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu, gdy sałatka będzie gotowa.
Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Kiełbasę wyjmij, a tłuszcz zostaw. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię, posól i smaż przez około 8-10 minut aż staną się miękkie. Przypraw cząbrem i zdejmij je z patelni. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć umyte papryczki Padrón. Podsmaż je przez kilka minut i dobrze posól. Bób ugotuj na półtwardo i zahartuj w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sałatkę połącz ze sobą i podgrzej przed podaniem ryby.
Dorsza podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, kładąc go skórą do dołu. Podawaj z sałatką.
*