Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym

Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym
Zdjęcie - Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 pęczki pietruszki
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 1 cytryna
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 70 ml oleju lnianego Kujawski
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Natkę pietruszki miksujemy z migdałami i skórką otartą z cytryny. Dodajemy olej lniany i sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.


Rybę oprószamy solą, pieprzem i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Najpierw skórą do dołu, a gdy będzie już niemal w całości ścięta, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy przez krótką chwilę.


Rybę przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym pesto.

Podajemy od razu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów