Dorsz w porach w cieście francuskim

Dorsz w porach w cieście francuskim
Zdjęcie - Dorsz w porach w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz w porach w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz w porach w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetu z dorsza
  • 2-3 białe części pora
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 1 cytryna
  • koper (świeży lub mrożony)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie Z cytryny zetrzeć skórkę i odstawić. Sokiem skropić rybę i lekko ją posolić i posypać pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.


Białe części pora oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać pora. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż por zrobi się miękki (10-15 min). Odstawić do przestudzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę cytryny i posiekany koperek, wymieszać.


Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je wpierw rozwałkować). Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 min.


Porada:

Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około 15 min. wcześniej, żeby nabrało temperatury i wtedy łatwiej będzie je formować.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów