Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym

Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym
Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Dorsz pieczony:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
  • 4 gałązki oregano (lub pół łyżeczki suszonego)
  • sól
  • kolorowy pieprz

Sos jogurtowy do ryby:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 listki mięty
  • ½ małego pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Rybę umieść w pojemniku spożywczym, polej sokiem z połowy cytryny. Rozmaryn i oregano drobno posiekaj. Dorsza natrzyj ziołami i odstaw na godzinę do zamarynowania.

Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, dopraw solą oraz pieprzem. Pozostałą cytrynę pokrój w cienkie plastry i ułóż na rybie. Naczynie przykryj. Piecz przez 15–20 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.

Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Gdy ryba piecze się, przygotuj sos. Posiekaj miętę oraz szczypiorek i wsyp do jogurtu z olejem Kujawskim BIO słonecznikowym tłoczonym na zimno. Składniki sosu jogurtowego dokładnie wymieszaj.

Rybę podawaj z dodatkiem ulubionej surówki, pieczonych ziemniaków oraz kleksami z sosu jogurtowego.

Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcje: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: obiad, święta

Zdjęcie - Dorsz z piekarnika z sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów