Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym
Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce tartej fileta z ryby.Zaloze sie,ze tak przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami.
Skladniki na 4 porcje:
4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g
500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki
1 cebula
1 zabek czosnku
2 lyzki masla ghee
1/2 peczka tymianku
1 lyzka maki
200 ml mleka
100 ml bialego wina lub bulionu
5 lyzek startego parmezanu
cytryna
Wykonanie:
- przygotowac rybe.Umyc osuszyc,skropic sokiem z cytryny,posolic i oproszyc pieprzem.Odstawic
- liscie buraka umyc i pokroic w 2-cm paski
- na lyzce masla zeszklic pokrojona cebule z czosnkiem.Dodac pokrojone lodygi buraka i poddusic kilka minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bok
- piekarnik nastawic na 200°C
- 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic sos do zagotowania.Powinien miec gladka konsystencje bez grudek.Doprawic sola i pieprzem.Wmieszac do sosu 3 lyzki startego parmezanu i posiekany tymianek
- forme do zapiekania wysmarowac tluszczem.Rozlozyc na dnie foremki przygotowanego buraka lisciowego.Na lisciach ulozyc kawalki dorsza.Calosc zalac sosem i rozsypac pozostale 2 lyzki startego parmezanu
- zapiekac w piekarniku w 200°C okolo 20 minut
- podawac z kawalkiem cytryny .Przyozdobic tymiankiem
Przepis pochodzi z "Meine Familie &Ich" Heft 6/201