Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu
„Uwielbiany niemal przez wszystkich deser w wersji dla alergików. Bez laktozy i glutenu. Odkąd do tego grona dołączyłam również ja będzie takich przepisów więcej na blogu. Ja swój przygotowałam na bazie mleka z nerkowców ( przy okazji miałam tez twarożek) ale może być każde mleko roślinne. Z dodatkiem dobrej jakości gorzkiego kakao i domowego ekstraktu wanilii bije na głowę taki z torebki. Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami. Dla mnie idealnym dodatkiem do budyniu czekoladowego są wiśnie. Może to być konfitura wiśniowa albo tak jak w tym przypadku domowa frużelina . Do tego kilka orzeszków nerkowca i gotowe.”
Domowy budyń czekoladowy bez laktozy i glutenu
Składniki na 3 porcje:
500ml mleka roślinnego (u mnie z nerkowców)
1 żółtko
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Dodatki: frużelina wiśniowa orzechy nerkowca
Odlać pół szklanki mleka. Dodać cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować wraz z ekstraktem waniliowym. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie zagotować. Przelać do pucharków lub słoiczków. Podać z frużeliną wiśniową i orzechami nerkowca.
Smacznego :)
Aronia