Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry to taka fajna potrawa pod hasłem sprzątania lodówki. Można do niej dodać niemalże wszystkie warzywa, jakie znajdziemy pod ręką, a po połączeniu z mlekiem kokosowym i aromatyczną indyjską pastą stanie się pysznym daniem. W ogóle wiecie, że sama nazwa curry z tamilskiego oznacza po prostu sos, a dopiero brytyjscy kolonizatorzy sprawili, że na zachodzie zaczęło nam się to kojarzyć z charakterystyczną mieszanką przypraw? Im również zawdzięczamy gotową pastę, która oszczędza nam sporo czasu na ręczne ucieranie składników w moździerzu. Ja zawsze mam w domu przynajmniej jedno opakowanie i korzystam z niego w kryzysowych sytuacjach, kiedy nie mam zbyt wielu składników, albo innego pomysłu na obiad. Dzisiejsze curry z dynią jest jednak trochę bardziej wymuskane, bo od razu wiedziałem, że będę chciał je podać z ugotowaną ciecierzycą, liśćmi młodego szpinaku, papryką i prażonymi orzechami nerkowca, więc zawczasu zaopatrzyłem się w potrzebne składniki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je po swojemu. Zamiast dyni używam również batatów, czy marchii. Szpinak często zastępuję jarmużem. A pozostałe składniki wybieram według tego, co akurat mam w domu. To curry z dynią to wspaniała rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienne dni i, mimo że przygotowuję je bez mięsa, to wcale nie odczujecie jego braku, bo ten aromatyczny gulasz jest bardzo sycący. Jeśli jednak macie potrzebę na zwiększenie ilości białka, to polecam dorzucić tofu, kurczaka, krewetki lub ulubioną rybę o białym mięsie. Curry z dynią podałem z czarnym ryżem, który ugotowałem z kardamonem, goździkami i laską cynamonu. Dzięki temu jest pachnący i pyszny. Gorąco polecam ten patent, bo fajnie podkręca smak. Zamiast czarnego ryżu możecie użyć również basmati lub jaśminowy; również sprawdzą się znakomicie. Uważam, że o tej porze roku to curry z dynią będzie doskonałym wyborem na jesienny obiad, dlatego nie zastanawiajcie się zbyt długo i przygotujcie je jeszcze dziś! ?

Zdjęcie - Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca Łukasz Curry to taka fajna potrawa pod hasłem sprzątania lodówki. Można do niej dodać niemalże wszystkie warzywa, jakie znajdziemy pod ręką, a po…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 40 minut 40 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Curry:

  • ok. 500 g dyni (waga bez pestek przed obraniem)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g młodych liści szpinaku "baby"
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Do podania:

  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ laski cynamonu
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 goździki

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Wlej 2,5 szklanki wody, wrzuć przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotuj curry.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć posiekany imbir oraz czosnek. Smaż przez moment, a następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Dynię obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż kilka minut, aż stanie się al dente. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż całość jeszcze przez chwilę.
  4. Kolejno wlej mleko kokosowe, dodaj pastę curry i kurkumę. Dokładnie wymieszaj. Curry gotuj jeszcze przez około 5 minut. Na sam koniec wrzuć liście szpinaku oraz ugotowaną ciecierzycę. 
  5. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem i podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.

Kategorie przepisów