Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Kocham wiosnę przede wszystkim za to, jak smakuje. Zawsze wyczekuje maja z ustęsknieniem, bo to oznacza rabarbar, szparagi, truskawki, botwinkę no i czosnek niedźwiedzi! Kocham jego ostro – słodkawy smak i uwielbiam blendować na pesto albo pasty do kanapek. Doskonale smakuje również na ciepło – stąd ta cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego.
Pyszna i prosta zielona zupa dobra dla jelit i zdrowia
Ta zupa to rozkosz dla naszych jelit i żołądka! Dawka błonnika i witamin z zielonych warzyw i jej delikatność, a do tego świetne właściwości czosnku niedźwiedziego – Wasze brzuchy ją pokochają. Jeżeli jeszcze nie znacie czosnku niedźwiedziego, to pędźcie czym prędzej do warzywniaków! Sezon na niego jest krótki, a jest on nie tylko przepyszny, ale i ma cudowne właściwości odżywcze oraz antybakteryjne i antygrzybiczne. Pomaga w zwalczeniu przerostu grzybów Candida czy w różnego rodzaju infekcjach i przeziębieniach.
Ten liściasty czosnek, zwany jest też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Według starogermańskiej legendy, był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi, które wybudzały się z zimowego snu. Stąd też uznali, że musi mieć on wzmacniającą moc – i w tym mieli rację. Warto zatem do swojego jadłospisu, oprócz zwykłego czosnku – dodać wiosną trochę czosnku niedźwiedziego. Można go spożywać na surowo (świetnie sprawdza się w pesto) albo na ciepło – np. w zupach.
Moja zupa jest w wersji wegańskiej – dodatek mleka roślinnego można też jednak pominąć albo zamienić na śmietankę, jeżeli chcecie ją bardziej zabielić.
Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Składniki (2 – 3 porcje):
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 mała cebula, pokrojona w pióra
- 1 duża cukinia pokrojona w kostkę
- 1 l bulionu warzywnego (ja przygotowałam bulion na końcówkach zielonych szparagów)
- 1,5 pęczka czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz, pestki dyni
- 1/2 szklanki mleka roślinnego – ja użyłam runa migdałowego od Mleczni Bracia lub w wersji niewegańskiej – śmietanki (można pominąć)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę 2 minuty. Dodajemy cukinię i bulion. Gotujemy 20 minut. Wrzucamy posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy jeszcze 10 minut, aż zwiędnie. Blendujemy na gładko i przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy mlekiem roślinnym lub śmietanką. Podajemy z pietruszką, świeżym czosnkiem niedźwiedzim i pestkami dyni.