Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą

Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą
Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Crumble z rabarbarem, truskawkami i domową granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g młodego rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 1½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
na granolę:
  • 200 g migdałów
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g płatków żytnich
  • 120 ml miodu
  • 90 g siemienia lnianego
  • 25 g otrębów żytnich
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 25 g płatków kokosa (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki granoli, poza cukrem, mieszamy w misce. Olej, miód i cukier łączymy ze sobą, podgrzewamy, zalewamy mieszankę płatków i mieszamy całość dłońmi.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Granolę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 min., często mieszając.


Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki. Większe truskawki dzielimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Owoce mieszamy z cukrem, cynamonem oraz skrobią i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.


Kiedy granola stanie się rumiana, wyjmujemy ją z piekarnika i wstawiamy do środka naczynie z owocami. Pieczemy przez 30 min. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować kształt.


Crumble podajemy na ciepło posypane chrupiącą granolą


Porada:

Do wypieków i deserów nadaje się jedynie pierwszy rabarbar. Młody nie wymaga obierania i jest bardzo soczysty. Starszy rabarbar nawet po obraniu może być włóknisty.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów