Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju

Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju

Zdjęcie - Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju! Dlaczego tak bardzo lubię ciasta na oleju?

🥧 są bardzo proste w przygotowaniu

💛 są puszyste

🌾 dłużej zachowują świeżość

📏 łatwo odmierzyć olej.

 

Składniki na ciasto z owocami i twarożkiem na oleju:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 180 ml maślanki 
  • 80 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka 

Owoce:

  • 300-350 g moreli i nektarynek

Twarożek:

  • 250 g twarożku naturalnego 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • 25 g cukru pudru 

Zdjęcie - Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto z owocami i twarożkiem na oleju?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre, czyli jajka, maślankę, rzepakowy olej Kujawski.

Zawartość drugiej miski wlewamy do miski z mąką i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Przekładamy do formy do pieczenia.

Owoce myjemy i kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na ciasto.

Twarożek mieszamy z cukrem, cukrem pudrem i jajkiem. Nakładamy na owoce.

Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju pieczemy przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów