Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju
Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju! Dlaczego tak bardzo lubię ciasta na oleju?
🥧 są bardzo proste w przygotowaniu
💛 są puszyste
🌾 dłużej zachowują świeżość
📏 łatwo odmierzyć olej.
Składniki na ciasto z owocami i twarożkiem na oleju:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej (340 g)
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 180 ml maślanki
- 80 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 jajka
Owoce:
- 300-350 g moreli i nektarynek
Twarożek:
- 250 g twarożku naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 25 g cukru pudru
Jak upiec ciasto z owocami i twarożkiem na oleju?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre, czyli jajka, maślankę, rzepakowy olej Kujawski.
Zawartość drugiej miski wlewamy do miski z mąką i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Przekładamy do formy do pieczenia.
Owoce myjemy i kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na ciasto.
Twarożek mieszamy z cukrem, cukrem pudrem i jajkiem. Nakładamy na owoce.
Ciasto z owocami i twarożkiem na oleju pieczemy przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis