Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę
Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 220 ml letniej wody
  • 45 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g soli
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 00
  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie:

KROK 1

Drożdże ucieramy z cukrem, łyżeczką mąki i niewielką ilością wody. Odstawiamy na 15 minut, by zaczyn wyrósł.

Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Do zaczynu dodajemy całą mąkę, resztę wody oraz sól. Wyrabiamy dość luźne ciasto. Dodajemy olej Kujawski i zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Wyrośnięte ciasto rozciągamy, tworząc okrągły spód pizzy. Układamy ulubione dodatki i pieczemy w 230ºC ok. 10-15  minut.  

Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto na pizzę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów