Ciasto kukurydziane z morelami i bourbonem
To podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma tutaj jeszcze jedną zaletę — ciasto dzięki niej jest wilgotne (to duży plus, bo mąka kukurydziana sprawia, że większość wypieków jest sucha). Ciacho świetnie się komponuje z morelami, których smak dodatkowo podkręciłem syropem klonowym oraz świeżym rozmarynem. Jeśli szukacie nieszablonowego wypieku, acz ultra-prostego w wykonaniu, to gorąco polecam! ;)
* SKŁADNIKI na formę 20 x 20 cm
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka kokosowego*
- 50 + 50 ml syropu klonowego
- 50 + 50 ml miodowego bourbonu lub łagodnej whiskey
- 3 jajka
- ½ sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka moreli
- 1 łyżeczka grubo posiekanego rozmarynu
- olej kokosowy do posmarowania formy
* PRZYGOTOWANIE Mąkę kukurydzianą wymieszaj z sodą oraz solą. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. W osobnej misce roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym, 50 ml syropu klonowego i 50 ml bourbonu. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie ciasto wymieszaj delikatnie z pianą powstałą z białek. Formę posmaruj olejem kokosowym i wlej masę. Morele poprzekrawaj na połówki i ułóż w cieście. Całość posyp rozmarynem. Piecz 40 minut w 180°C do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu formę wyjmij z pieca, a ciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty.
*Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym.
*