Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)


To przepis, z którego jestem naprawdę dumna. Wymyśliłam ciasto bardzo przypominające popularny batonik, ale o wiele od niego smaczniejsze i nieporównywalnie zdrowsze. W dodatku przygotowuje się je łatwo i bez pieczenia, dlatego na nadchodzące upały będzie jak znalazł.
Ciasto Kinder Country
spód:
- 150g mąki owsianej
- 3 łyżki (45g) oleju kokosowego
- 35g gładkiego masła orzechowego
- 25g erytrolu w proszku
- 1/4 łyżeczki korzenia maca w proszku (opcjonalnie)
- szczypta ekstraktu ze stewii w proszku
masa:
- 400g serka kremowego light (używam takiego)
- 25g erytrolu w proszku
- szczypta ekstraktu ze stewii w proszku
- 1/4 łyżeczki korzenia maca w proszku (opcjonalnie)
- 25g mąki z orzeszków ziemnych
- 20g ekspandowanej gryki
polewa:
- 35g czekolady 90%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 10g erytrolu w proszku
- 2 łyżki mleka migdałowego
1) Wymieszać mąkę owsianą, olej kokosowy, masło orzechowe, erytrol, stewię i macę.
2) Przełożyć masę do formy z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i wyrównać.
3) Zmiksować składniki masy, przełożyć na spód, wyrównać i schłodzić (najlepiej przez noc).
4) Stopić czekoladę z olejem kokosowym, lekko przestudzić, dodać erytrol i mleko migdałowe.
5) Posmarować wierzch ciasta i schłodzić (co najmniej 2 godziny).
Czas przygotowania: 1/2 godziny (+ schładzanie)
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal (B12 T26 W20)