Ciasto francuskie z karmelizowaną cebulą i serkiem kozim

Ciasto francuskie z karmelizowaną cebulą i serkiem kozim
Zdjęcie - Ciasto francuskie z karmelizowaną cebulą i serkiem kozim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 cebule czerwone
  • 2 cebule żółte
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 15 g masła
  • 100 g sera koziego
  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół lampki wina czerwonego półsłodkiego
  • liście rukoli do dekoracji
  • szczypta soli
Przygotowanie

Olej smakowy z masłem rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekaną cebulę ze szczyptą soli, smażymy na dużym ogniu, aż się zeszkli. Zmniejszamy ogień na średni, posypujemy cukrem
i smażymy kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zaczyna przywierać do dna, wlewamy wino i gotujemy do odparowania.

Płaty ciasta francuskiego wykładamy cebulą i zawijamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min. lub do lekkiego zrumienienia ciasta.

Wyjmujemy i posypujemy kawałkami sera koziego, wstawiamy ponownie do piekarnika na 5-10 min., aż ser się lekko rozpuści. Dekorujemy liśćmi rukoli.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów