Chlebek z łososiem wędzonym

Długo wzbraniałam się przed kontem na twarzoksiążce, ale... I na mnie przyszedł ten czas. W końcu dobrze jest być na czasie i trzymać rękę na pulsie, a z fb można dowiedzieć się naprawdę wielu zaskakujących rzeczy.
Ostatnio przeczytałam dość długi post o tym, jak najlepiej sprawdzić, kto jest twoim prawdziwym przyjacielem. Otóż należy odciąć się od świata, zrezygnować z jakiegokolwiek kontaktu poprzez social media czy telefon, nie odzywać się do nikogo - jednym słowem zamknąć się w domu i nie wyściubiać z niego nosa. I czekać. Na tych, którzy się zainteresują, stęsknią i staną u drzwi, pukając i i prosząc o uwagę. Przeczytałam raz i drugi, doszukując się choćby najmniejszego znaku ironii - i nic. Bo wiecie co? Tacy, co tylko czekają, aż inni się nimi zainteresują, a sami nie robią nic, żeby znajomości podtrzymywać, zupełnie mnie jako ludzie nie interesują. Jeśli coś ci leży na sercu - przyjdź z tym do mnie, powiedz, o co chodzi, a ja spróbuję ci pomóc. Ale nie mam zamiaru w wolnym czasie (którego nie mam zbyt dużo) siedzieć i głowić się nad tym, czy przypadkiem nic ci się złego nie przytrafiło. Jeśli nagle przestałeś się do mnie odzywać, nie odpowiadasz na smsy i zamykasz się w swoim świecie, to znaczy, że tego właśnie potrzebujesz - chwili oddechu i samotności. I masz do tego prawo. Ale nie oczekuj, że będę chodzić za tobą dzień u dnia i pytać w kółko, czy aby nie potrzebujesz pomocy. W dzisiejszym zabieganym świecie - stety-niestety - nikt nie ma czasu na takie podchody. A jeśli zapomniałam o twoich urodzinach, to znaczy... Że zapomniałam. Nic więcej i nic mniej; nadal cię lubię, nadal mi na tobie zależy, ale... Zapomniałam. Jeśli dam ci prezent spóźniony o tydzień, nadal będzie to prezent od serca. Więc nie rozpaczaj i nie rób wideł z igły; nie ma to najmniejszego sensu.
Być może brzmi to dość wyrachowanie, ale nauczyłam się unikać egoistów szukających zainteresowania za wszelką cenę. A jaki jest Wasz sposób na sprawdzenie, komu tak naprawdę na Was zależy? I czy uważacie, że w ogóle trzeba to sprawdzać...?
Dzisiaj mam dla Was przepis, który powstał przypadkiem, a udał się tak dobrze, że nie mogę o nim nie wspomnieć. C. wyciągnął z zamrażarki łososia z jakimś zmyślnym planem, o którym, oczywiście, zapomniał. Rybka więc leżała, a wiadomo, że zbyt długie leżenie rybkom nie służy. Zakasałam więc rękawy, zagniotłam drożdżowe (no dobrze - Walle zagniótł), przygotowałam krem serowy, zapakowałam go w ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać), ale znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację. Spróbujecie...?
Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem
Zdjęcie - Chlebek z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 2 chlebki)

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 55 g masła

nadzienie:

  • 200 g serka kremowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 białko
  • 300 g wędzonego łososia z koperkiem

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka płatków woli morskiej

Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać wodę i jajko, zagnieść. Dodać masło i sól, wyrobić. Odstawić ciasto na 45-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie zmiksować serek z pieprzem, papryką i białkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm, przekroić na pół. Każdą część złożyć wzdłuż na pół, brzegi naciąć po skosie na głębokość 2 cm, znów rozłożyć. Środek każdego paska posmarować serkiem, równomiernie rozłożyć łososia. Zawinąć nadzienie w ciasto, zaplatając ze sobą nacięte kawałki ciasta. Przełożyć na blachę, odstawić do napuszenia na 20-25 minut.
Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z jajkiem, posypać solą.
Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Zdjęcie - Chlebek z łososiem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnym razem dodałabym do nadzienia świeżego koperku; świetnie się bowiem komponuje z łososiem. A może odrobinę musztardy, żeby całość zyskała nieco ostrości...? Możliwości jest dużo, a każda warta wypróbowania.

Przepisy z tych kategorii

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa szpinakowa z łososiem
1

Zupa szpinakowa z łososiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Bulion rybny z pulpetami. Fragment…

Bulion rybny z pulpetami. Frag…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Soczysta ryba gotowana na parze

Soczysta ryba gotowana na parz…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Przepisy z tych kategorii

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym

Omlet biszkoptowy ze szparagam…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą w sosie czosnkowym
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Serowe zapiekanki z kurczakiem i warzywami

Serowe zapiekanki z kurczakiem…

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Kuskus ze szpinakiem

Kuskus ze szpinakiem

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek