Cepeliny klasyczne z soczewicą bezglutenowe
Tak. Zrobiłam je. Choć nastawiałam się tydzień. Wiem w co się wpakowałam. Robi się je dość długo. Bo obieranie, bo gotowanie i studzenie i tarcie.... i gotowanie. Ale warto.... :) Podaję ilości ziemniaków na sztuki, bo nie mam wagi. Ilość ugotowanych ziemniaków do surowych ma być x2
10 średniej wielkości ziemniaków
20 średniej wielkości ziemniaków
krochmal z tartych ziemniaków
szklanka mąki ziemniaczanej
sól
10 ziemniaków obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę wystudź. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce i i odsącz na sicie. Kiedy woda z ziemniaków ustanie, odlej wodę, zbierz z dna krochmal. Dodaj do ziemniaków. Ugotowane połącz z surowymi i dodaj ok szklanki maki ziemniaczanej. Wyrabiaj aż zrobi się zwarte ciasto. Możliwe, że będzie trzeba podsypać jeszcze mąki - w zależności od mączystości ziemniaków. U mnie nie trzeba było. Wyjmij masę na blat, zrób gruby wałek i podziel ciasto na równe części. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów. Nadziewaj ulubionym farszem.
Farsz z soczewicy:
szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
cebulka szalotka zeszklona z czosnkiem
kumin
natka pietruszki
Farsz serowy:
kostka białego sera
kminek do smaku
sól i pieprz do smaku
zeszklona w kosteczkę szalotka
Gotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Posól. Gotuj cepeliny ( u mnie po 5 sztuk weszło na raz) i gotuj na średnim ogniu od momentu wypłynięcia ok 15-20 minut.
Polej ulubionym olejem tłoczonym na zimno.