Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana

Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana

292

Spośród wszystkich warzyw, które można spotkać na Sycylii, mieszkańcy najbardziej upodobali sobie bakłażany. Wykorzystuje się je do wielu lokalnych potraw, ale jedno z nich uchodzi za najpopularniejsze i od razu kojarzy się z tą włoską wyspą. Mowa oczywiście o caponata di melenzane – rodzaju gulaszu z bakłażana, z pomidorami, oliwkami, selerem naciowym oraz kaparami, który zaprawia się octem. Chociaż wersji capunaty, jak nazywają ją Sycylijczycy, jest mnóstwo i w każdym regionie przygotowują ją po swojemu.

Caponata z założenia to po prostu warzywny gulasz i nie ma na nią jedynego słusznego przepisu. Najpopularniejsza jest letnia caponata d’estate z bakłażanem, pomidorami, cebulą, selerem i oliwkami, do której niekiedy dodaje się także cukinię, fenkuła, rodzynki, orzeszki pinii czy kapary. Zimą jada się caponatę d’invierno z karczochami, selerem, marchewką, oliwkami i pomidorami. Na Święta zaś serwuje się caponatę di Natale z selera, z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i migdałów. W lokalnych restauracjach można także spotkać caponatę di pesce spada – z miecznikiem, czy caponata di polpo – z ośmiornicą. To, co jednak je łączy to charakterystyczny słodko kwaśny smak, który otrzymuje się za sprawą dodatku octu z czerwonego wina oraz cukru i fakt, że warzywa należy smażyć na oliwie z oliwek (chociaż w nowocześniejszych wersjach często je się grilluje).

W dzisiejszym wpisie postanowiłem się podzielić moim przepisem na caponatę taką, jaką lubię najbardziej – z bakłażanem, dużą ilością pomidorów i bez selera naciowego (tak, jak uwielbiam to warzywo, to wtym daniu go nie trawię). Do caponaty nie dodawałem również dużo octu oraz cukru, bo moim zdaniem zabija to smak warzyw, same kapary zaś dodają wystarczająco dużo kwaśnego smaku. Taka caponata di melanzane świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, jak najczęściej jada się ją na Sycylii. To fajny pomysł na przystawkę, czy dość lekką kolację. Najlepiej smakuje po prostu ze świeżym pieczywem lub z polentą.

Zdjęcie - Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g oliwek (czarnych lub zielonych)
  • 100 g kaparów lub jabłuszek kaparowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana umyj i pokrój w 2 cm kostkę. Przesyp go do miski, wsyp łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
  2. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody i osusz bakłażana. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z oliwek i wrzuć bakłażana. Smaż go przez około 10 minut, często mieszając, aż będzie miękki i rumiany, lecz nie rozgotowany. Bakłażana zdejmij z patelni, zostawiając nadmiar oliwy.
  3. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na tę samą patelnię. Podsmaż, aż zmięknie. Następnie dodaj pomidory. Gotuj je przez około 10 minut. Wlej ocet oraz dodaj cukier, wymieszaj.
  4. Następnie dodaj oliwki oraz kapary (możesz je również pokroić). Sos gotuj jeszcze przez chwilę, kolejno dodaj bakłażana i całość wymieszaj.
  5. Caponatę dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie większą ilością cukru i octu do pożądanego smaku. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną, posypując natką pietruszki.

Zdjęcie - Caponata di melanzane – sycylijski gulasz z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów