Burgery drobiowe z kaszą jaglaną

Burgery drobiowe z kaszą jaglaną
Zdrowe kotlety do burgerów i nie tylko. Wybrałam mięso z udźca indyka, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak i ciemniejszy kolor od piersi. Mięso połączyłam z ugotowaną kaszą jaglaną, świeżą bazylią i przyprawami. Do razowej bułki, oprócz kotleta, dodałam liść sałaty, cienko pokrojoną czerwoną cebulę, plasterek sera mozzarella i sos BBQ. Burgery sprawdzą się na imprezowy poczęstunek, jak również na rodzinną kolację ?

Zdjęcie - Burgery drobiowe z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 12 kotletów
  • 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 1/2 szkl. świeżo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Kaszę dokładnie płukam i przekładam do małego garnka. Dolewam jedną, pełną szklankę wody. Gotuję, od zagotowania około 10 minut, w trakcie gotowania dodaję łyżeczkę soli. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem do napęcznienia. Mielone mięso przekładam do miseczki, dodaję przestudzoną kaszę, czosnek i przyprawy. Wszystko mieszam, na koniec dodaję świeżą bazylię. Odrywam małe porcje i w dłoniach formuje płaskie kotlety o grubości około 1 cm i średnicy 9 – 10 cm. Można użyć do tego celu okrągłej foremki. Kotlety mogą się kleić do dłoni, dlatego warto oprószyć dłonie mąką, lub lekko zmoczyć. Kotlety smażę na rumiano, na małej ilości tłuszczu. Gotowe kładę na papierowy ręcznik, do odsączenia. Jeżeli nie podgrzewamy bułki, można na koniec smażenia położyć plasterek sera na kotlecie. Kiedy ser zacznie się topić, od razu dodać do bułki z sałatą, cebulą i ulubionym sosem. Smacznego ?

Zdjęcie - Burgery drobiowe z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burgery drobiowe z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów