Bułki z pieczarkami i masłem ziołowym

Bułki z pieczarkami i masłem ziołowym
Zdjęcie - Bułki z pieczarkami i masłem ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 ml letniej wody
  • 50 ml oleju Kujawski
  • 50 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 2 białka (żółtka zostawiamy do posmarowania bułek)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Masło ziołowe:

  • 60 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 
  • sól i pieprz

Farsz pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 50 g mozzarelli
  • 50 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka+4 łyżki mleka
  • sezam jasny
Przygotowanie:

Letnie mleko i letnią wodę łączymy, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski z mąką dodajemy olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub dłonią ok. 10 min., aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie wykładamy na blat. Dzielimy na 8 równych kulek, z których formujemy płaskie bułki. Żółtka mieszamy z mlekiem i przelewamy do miseczki. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ (grzanie góra- dół).

Każdą kulkę ciasta smarujemy u góry mieszanką żółtek i mleka i obtaczamy w sezamie. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przygotowujemy masło ziołowe. Miękkie masło mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy.

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na suchej patelni, aż całkowicie odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy starty ser żółty i mozzarellę. Mieszamy.

W środku każdej bułki robimy wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Do każdej bułeczki wkładamy po pół łyżeczki masła ziołowego i uzupełniamy farszem pieczarkowym.

Bułki pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190℃ (grzanie góra-dół).

Kategorie przepisów