Bułki z pieczarkami i masłem ziołowym
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 ml letniej wody
- 50 ml oleju Kujawski
- 50 ml letniego mleka
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 2 białka (żółtka zostawiamy do posmarowania bułek)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Masło ziołowe:
- 60 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz
Farsz pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 50 g mozzarelli
- 50 g sera żółtego
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 2 żółtka+4 łyżki mleka
- sezam jasny
Letnie mleko i letnią wodę łączymy, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski z mąką dodajemy olej, białka, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub dłonią ok. 10 min., aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski na ok. 1 godz. Po tym czasie wykładamy na blat. Dzielimy na 8 równych kulek, z których formujemy płaskie bułki. Żółtka mieszamy z mlekiem i przelewamy do miseczki. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ (grzanie góra- dół).
Każdą kulkę ciasta smarujemy u góry mieszanką żółtek i mleka i obtaczamy w sezamie. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Przygotowujemy masło ziołowe. Miękkie masło mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy.
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na suchej patelni, aż całkowicie odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy starty ser żółty i mozzarellę. Mieszamy.
W środku każdej bułki robimy wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Do każdej bułeczki wkładamy po pół łyżeczki masła ziołowego i uzupełniamy farszem pieczarkowym.
Bułki pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190℃ (grzanie góra-dół).