Bobytka, czyli kopytka z bobu

Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to 'bobytka'). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem i wyłuskać, najlepiej cały kilogram od razu - będzie do kopytek, do sałatki i do wyjadania na bieżąco. :)

Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g bobu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • masło do smażenia
  • świeża bazylia do podania


Bób ugotuj do miękkości i obierz z łupinek. Następnie zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. (Możesz skorzystać również z tłuczka lub blendera). Teraz czas na mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. (W razie potrzeby dosyp więcej mąki).
Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Uzyskane kluseczki układaj na stolnicy podsypanej uprzednio mąką.
Bobytka gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Możesz podawać je od razu z odrobiną masła i listkami bazylii lub usmażyć na maśle, co gorąco polecam.
PS. Przed smażeniem na rozgrzane masło wrzuć kilka listków bazylii. Wtedy kopytka uzyskają wspaniałego aromatu.
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
3

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki z pietruszką i serem pleśniowym

Naleśniki z pietruszką i serem…

figmara figmara
figowe smaki

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
3

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pęczak ze szpinakiem
1

Pęczak ze szpinakiem

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki z pietruszką i serem pleśniowym

Naleśniki z pietruszką i serem…

figmara figmara
figowe smaki