Bobytka, czyli kopytka z bobu

Bobytka, czyli kopytka z bobu

Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to 'bobytka'). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im oprzeć! Najlepiej smakują podsmażone na bazyliowym maśle lub z dodatkiem parmezanu albo innego dobrego sera. Wbrew pozorom pracy przy nich nie ma wiele, no może, nie licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem i wyłuskać, najlepiej cały kilogram od razu - będzie do kopytek, do sałatki i do wyjadania na bieżąco. :)

Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g bobu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • masło do smażenia
  • świeża bazylia do podania


Bób ugotuj do miękkości i obierz z łupinek. Następnie zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. (Możesz skorzystać również z tłuczka lub blendera). Teraz czas na mąkę, sól i jajko. Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. (W razie potrzeby dosyp więcej mąki).
Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj wałeczek i tnij pod kątem jak na kopytka. Uzyskane kluseczki układaj na stolnicy podsypanej uprzednio mąką.
Bobytka gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Możesz podawać je od razu z odrobiną masła i listkami bazylii lub usmażyć na maśle, co gorąco polecam.
PS. Przed smażeniem na rozgrzane masło wrzuć kilka listków bazylii. Wtedy kopytka uzyskają wspaniałego aromatu.
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bobytka, czyli kopytka z bobu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów