Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą

Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 20 dag pieczarek
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ½ szkl. oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki
  • sałatka z czerwonej kapusty
Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószamy solą i pieprzem.


W dużym rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy porcjami mięso. Gdy się zarumieni, odkładamy na talerz.


Na tłuszczu, który został z mięsa, smażymy pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe, również wyciągamy i osobno odkładamy.


Na końcu w rondlu smażymy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso, następnie zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso.


Dodajemy przyprawy i dusimy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie, dokładamy przygotowane wcześniej pieczarki, dodajemy mąkę połączoną ze śmietaną i wodą.

Dodajemy do sosu w garnku, aby go zagęścić.

Można uzupełnić wodę, która odparowała.

Doprawiamy do smaku.


Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i czerwoną kapustą.


Przepisy z tych kategorii

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami
1

Wątróbka drobiowa w winnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety z karkówki smażone w boczku
1

Kotlety z karkówki smażone w b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami

Szynka w galarecie faszerowana…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkam…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami

Terrina z jajkiem i kolorowymi…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Roladki schabowe faszerowane jajkiem w sosie chrzanowym

Roladki schabowe faszerowane j…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pascha wielkanocna z owsianą kruszonką

Pascha wielkanocna z owsianą k…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem

Biały barszcz z grillowaną bia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Galaretka z pieczonego kurczaka

Galaretka z pieczonego kurczak…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim