Bezglutenowe pancakes dla Niej i dla Niego
Perfekcyjne walentynkowe śniadanie? To oczywiście musi być śniadanie przygotowane przez drugą połówkę i podane wprost do łóżka! I nie wiem jak Wy, ale ja w takiej sytuacji najbardziej cieszyłbym się z naleśników. Bo w końcu czas i cierpliwość, które są wymagane do ich zrobienia zamiast leżenia leniwie w jeszcze ciepłym łóżku to największa forma oddania dla tej drugiej osoby. Dlatego na Walentynki proponuję Wam dwie pyszne wersje amerykańskich pankejków w opcji bez glutenu: z kokosową bitą śmietaną i owocami oraz z bekonem i syropem klonowym. Nie wiem w sumie, która jest lepsza. Ale wiecie co? Najlepiej zrobić obie naraz i się nimi podzielić!
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje (ok. 16 sztuk)
Bezglutenowe pancakes:
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- 2 jajka
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- śmietanka kokosowa
- świeże owoce
Dodatki dla Niego:
- syrop klonowy
- kilka plastrów bekonu
* PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe* pancakes Mąkę ryżową, ziemniaczaną, ksylitol i sodę wymieszaj ze sobą. Jajko, mleko kokosowe oraz olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Następnie wlej do suchych składników i połącz.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj kolejno po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoto. Pamiętaj, aby zamieszać ciasto przed każdym nałożeniem kolejnej porcji na patelnię.
Usmażone naleśniki podziel na dwie porcje i ułóż jeden na drugim.
*Wersję tradycyjną można zrobić, podmieniając mąkę ryżową i ziemniaczaną na pszenną. Mleko kokosowe można również zastąpić jogurtem lub śmietaną.
Dla Niej Ze schłodzonej przez noc puszki z mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Możesz ją delikatnie ubić mikserem i posłodzić ksylitolem. Połóż ją na wierzch naleśników. Całość udekoruj świeżymi owocami.
*
Dla Niego Bekon usmaż na chrupko na suchej patelni, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Plastry bekonu ułóż na naleśnikach i polej syropem klonowym.
*