Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli

Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 6 dużych buraków
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże białe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.


Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.


Dodajemy roztarty w palcach majeranek, wlewamy zakwas na barszcz, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Tuż przed zagotowaniem zupy zdejmujemy garnek z palnika. Nie wolno doprowadzić barszczu do zagotowania, by zakwas nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.


Cebule obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju Kujawski. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 7 minut, aż ładnie się zarumieni. 


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.


Barszcz nalewamy na talerze. 


W osobnej miseczce serwujemy tłuczone ziemniaki, które okraszamy smażoną na oleju cebulą. 


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami
1

Zupa tajska z kurczakiem i war…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
1

Zupa grzybowa ze świeżych grzy…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Pomidorowa ze świeżych pomidor…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krem z pomidorów dojrzewających na słońcu
1

Krem z pomidorów dojrzewającyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chłodnik z młodych buraczków z garam masala

Chłodnik z młodych buraczków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
2

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą

Zupa jarzynowa z fasolką szpar…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon