Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli

Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 6 dużych buraków
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże białe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.


Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.


Dodajemy roztarty w palcach majeranek, wlewamy zakwas na barszcz, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Tuż przed zagotowaniem zupy zdejmujemy garnek z palnika. Nie wolno doprowadzić barszczu do zagotowania, by zakwas nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.


Cebule obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju Kujawski. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 7 minut, aż ładnie się zarumieni. 


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.


Barszcz nalewamy na talerze. 


W osobnej miseczce serwujemy tłuczone ziemniaki, które okraszamy smażoną na oleju cebulą. 


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami
1

Wątróbka drobiowa w winnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety z karkówki smażone w boczku
1

Kotlety z karkówki smażone w b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami

Szynka w galarecie faszerowana…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
1

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sernik krówka (z masą kajmakową)
1

Sernik krówka (z masą kajmakow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!