Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli

Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 6 dużych buraków
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże białe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.


Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.


Dodajemy roztarty w palcach majeranek, wlewamy zakwas na barszcz, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Tuż przed zagotowaniem zupy zdejmujemy garnek z palnika. Nie wolno doprowadzić barszczu do zagotowania, by zakwas nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.


Cebule obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju Kujawski. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 7 minut, aż ładnie się zarumieni. 


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.


Barszcz nalewamy na talerze. 


W osobnej miseczce serwujemy tłuczone ziemniaki, które okraszamy smażoną na oleju cebulą. 


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Budyniowa tarta jaglana z owocami

Budyniowa tarta jaglana z owoc…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone fit racuszki z borówkami

Pieczone fit racuszki z borówk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sernik kajmakowy z bezą
2

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkam…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim