Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli

Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami i omastą z cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 szklanek wywaru warzywnego
  • 6 dużych buraków
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże białe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 szklanki zakwasu na barszcz czerwony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.


Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.


Dodajemy roztarty w palcach majeranek, wlewamy zakwas na barszcz, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Tuż przed zagotowaniem zupy zdejmujemy garnek z palnika. Nie wolno doprowadzić barszczu do zagotowania, by zakwas nie utracił swoich właściwości zdrowotnych.


Cebule obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju Kujawski. Wrzucamy cebulę, smażymy przez około 7 minut, aż ładnie się zarumieni. 


Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.


Barszcz nalewamy na talerze. 


W osobnej miseczce serwujemy tłuczone ziemniaki, które okraszamy smażoną na oleju cebulą. 


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z brukselką, boczkiem i ziemniakami
1

Zupa z brukselką, boczkiem i z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa ogórkowa z koperkiem podana z pieczonym ziemniakiem
2

Zupa ogórkowa z koperkiem poda…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym
1

Zupa grzybowa z pęczakiem i ol…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa krem z batatów z bekonem i grzankami

Zupa krem z batatów z bekonem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Makaron z brokułami i pesto brokułowym
1

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną
1

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym
1

Zupa grzybowa z pęczakiem i ol…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rafaello z kaszy jaglanej z maliną

Rafaello z kaszy jaglanej z ma…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim